Japonia
Japonia, czyli "Kraj Wschodzącego Słońca" to bez wątpienia jedno z najbardziej interesujących miejsc na świecie. Fascynująca kultura i nieszablonowy styl życia, niezwykłe połączenie tradycji i nowoczesności, niecodzienna synteza natury i postępu technologicznego. Japonia zajmuje obszar 377 435 km kw. Stolicą jest Tokio, które zamieszkuje 8 mln mieszkańców. Językiem urzędowym jest język japoński. Ustrój monarchia konstytucyjno-parlamentarna. Głowa państwa cesarz Akihito.
Japonia to wyjątkowe przywiązanie do tradycji i konwenansów.
Architektura
Domy i mieszkania japońskie bardzo różnią się między sobą. W wiejskich regionach Japonii można jeszcze znaleźć tradycyjne domy z drewna i gliny, kryte dachówką. Przed drugą wojną światową wiele z tych domów kryto słomą ryżową. Lato w Japonii jest gorące i wilgotne, więc domy buduje się tak, aby były przewiewne. Rozsuwane drzwi i okna są zrobione z papieru i drewna. Można je wyjąć, jeśli chce się z dwóch małych pokoików zrobić jedno duże pomieszczenie. Podłoga w przedsionku, przedpokoju i kuchni jest drewniana. Pozostałe pokoje są wyłożone trzcinowymi matami. Jedną z najstarszych form architektonicznych zachowanych w Japonii do dziś jest architektura świątyń. Świątynia Ise-jingu w Ise, w prefekturze Mie, o nieznanym pochodzeniu, jest szczególnie ważnym pomnikiem architektonicznym. Prosta konstrukcja z niemalowanego japońskiego cyprusu oddaje wygląd i duchowy charakter dawnej architektury japońskiej, projektowanej w sposób zapewniający harmonijne wtopienie się w otaczający krajobraz.
Świat biznesu i nowoczesnych technologii konkuruje z tradycją.
Kultura
W Japonii obowiązują odmienne niż w Europie zasady obyczajowe. Aby uniknąć niezręcznych sytuacji, należy respektować ważniejsze zwyczaje miejscowe: nie wchodzić w butach do domu czy świątyni, nie używać mydła w wannie (wanna służy do relaksu), wystrzegać się wycierania nosa w miejscach publicznych. W Japonii nie ma zwyczaju dawania napiwków. Właściwym gestem przy powitaniu czy pożegnaniu jest ukłon. Wsiadając do metra czy autobusu, należy ustawić się w kolejce osób oczekujących. Japończycy zwykle jedzą pałeczkami. Nakrywając do stołu, stawiają po lewej - miseczka z ryżem, a po prawej - z zupą. Pałeczki leżą równolegle przed nimi. Prawą ręką trzyma się pałeczki, a lewą podnosi miseczkę z ryżem lub zupą. Tylko zupę pije się prosto z miseczki - do innych talerzy i miseczek sięga się pałeczkami.
Ciekawostki
- Japończycy należą do najdłużej żyjących ludzi na świecie.
Kuchnia japońska
Kuchnia japońska jest bardzo zdrowa. Nic dziwnego, że Japończycy mogą poszczycić się długim wiekiem życia w dobrym zdrowiu i kondycji. Przede wszystkim spożywają oni ogromne ilości białka. Dla kuchni japońskiej charakterystyczne zwłaszcza są dary morza ryby i wodorosty.
Zdrowe jedzenie
Właściwie wszystko co Japończycy jedzą ma właściwości zdrowotne bądź lecznicze. Bazą wielu dań i zup jest dashi – bulion rybny. W dużych ilościach spożywana jest też soja – serki sojowe , pasta miso czy po prostu je się ją gotowaną. Oba te produkty to źródło białka. Piją zdrową zieloną herbatę - zawierającą katechiny. Popularny staje się ostatnio sezam , szczególnie czarny - kuro goma. Używa się go nawet w lodach ( o „zachęcającym” szarym kolorze) i ciastach.
Ryż
Oczywiście nie brak tutaj też ryżu. Na śniadanie spożywają go na przykład z… surowym jajkiem. Na kolację z rybą czy mięsem.
Najbardziej znanym daniem japońskim jest sushi.
Potrawy
Do innych potraw spożywanych sezonowo, gdyż wtedy są najzdrowsze nalezą :
- W styczniu kałamarnice i glony Wakami.
- W lutym ryba buri.
- W marcu pędy bambusa.
- W kwietniu młode węgorze i sardynki.
- W maju ogórki.
- W czerwcu jabłka.
- W lipcu makrele.
- W sierpniu szpinak i marchewka.
- We wrześniu bakłażany oraz kasztany.
- W październiku grzyby enokitake.
- W listopadzie węgorz morski, suszone wiórki tykwy oraz fasola azuki.
- Grudzień – karasie.
Tradycje w Japonii
Tradycyjnym strojem kojarzonym z Japonią jest kimono. Wykonane są one z jedwabiu, a w czasach dzisiejszych noszone jedynie na uroczystościach takich jak pogrzeby, śluby albo ceremonia herbaty. Właściwe noszenie kimona to również odpowiednie uczesanie, tradycyjne buty, skarpetki, bielizna i tradycyjna torebka dla kobiet.
Herbata
Ceremonia herbaty (sado) jest rytuałem przygotowywania i picia herbaty. Ceremonia ta zawiera silne wpływy buddyzmu Zen. W dzisiejszych czasach ceremonia herbaty jest dość popularnym hobby, wielu Japończyków, którzy zainteresowani własną kulturą korzystają z lekcji ceremonii u specjalnych nauczycieli. Ceremonia herbaty odbywa się w tradycyjnych japońskich pomieszczeniach w centrach kultury japońskiej albo w prywatnych domach. Składa się ona z wielu rytuałów, których należy nauczyć się na pamięć. Istotne znaczenie ma każdy ruch ręki.
W Japonii przygotowywanie i picie herbaty jest sztuką.
Śliwka
Ume, czyli japońska śliwka odgrywa ważną rolę w kulturze tego kraju. Ma ona związek z początkiem wiosny, ponieważ kwitnie bardzo wcześnie i wyznacza jej początek. Wydarzenie to Japończycy świętują w parkach i świątyniach w całym kraju, nosi ono nazwę „festiwal śliwki”.
Japońskie wesele obowiązkowo odbywa się w kimonach.
Gejsza
Słowo gejsza oznacza - gei (sztuka) i sha (człowiek), czyli kogoś uprawiającego tradycyjne japońskie sztuki. A ściślej mówiąc kobietę zajmującą się sztuką, artystkę.
Gejsze są mistrzyniami w śpiewie, grze, tańcu i konwersacji.
Zadania gejszy
Gejsze specjalizują się w kilku dziedzinach sztuki – grze na instrumencie, śpiewie, tańcu, konwersacji. Niektóre zajmują się ikebaną i kaligrafią oraz są ekspertkami w ceremonii herbacianej. Wszystkie te umiejętności mają zapewnić rozrywkę mężczyznom, którzy wynajmują gejsze np. na przyjęcia. Nie wolno mylić gejsz z prostytutkami, choć po II wojnie światowej taki pogląd się utarł. Trzeba wiedzieć, że do ich obowiązków nie należy nawiązywanie intymnych kontaktów z klientami. Usługi gejsz są płatne według ogólnie obowiązującego cennika klientów, często też otrzymują od nich prezenty, niektóre mają stałych wielbicieli, którzy zapewniają im komfortowe życie. Gejsze przestają uprawiać zawód jeśli zawrą małżeństwo.
Charakterystyczny dla gejszy jest biały makijaż i niezwykle ozdobna fryzura.
Wygląd gejszy
Cechy charakterystyczne wyglądu maiko to kimono z długimi rękawami, długi pas obi, kwiatowe ozdoby do włosów, klapki (okobo) na 10-15 cm koturnie. Fryzury też mają duże znaczenie. Na początku kariery nosi się uczesanie o nazwie wareshinobu; po ukończeniu 18 lat jest to ofuku, następnie przez dwa tygodnie poprzedzające debiut jako gejsza noszona jest sakko, podczas Nowego Roku i 1 Sierpnia nosi się fryzurę - yakko shimada.
Tradycja
Tradycja gejszy wywodzi się z XVIII w. Początkowo gejszami zostawali mężczyźni, obecnie mogą nimi być wyłącznie kobiety w wieku 17-20 lat. Zanim dziewczyna zostanie gejszą musi przejść sześcioletni okres bycia tzw. maiko. Uczy się wówczas zasad poruszania się, manier, prowadzenia rozmów, zasad etykiety oraz metod obsługiwania klientów. W środowisku gejsz przestrzegana jest hierarchia zgodna ze stażem i umiejętnościami. Gejsze powszechnie uważa się za strażniczki tradycji, która przejawia się w strojach, obowiązującej etykiecie oraz sposobie wyrażania się.
Czesanie i makijaż
Fryzury maiko zawsze czesze się z jej własnych włosów. By nie zniszczyć kosztownej fryzury, kobieta musi spać z podłożoną pod szyję podkładką z laki. Makijaż maiko to: pobielona twarz i szyja, usta pomalowane na czerwono, oczy obrysowane czernią i różem, brwi pomalowane na czarno, a od dołu karmazynem, niektóre maiko malują policzki różem. Niektórzy Japończycy po dziś dzień uważają maiko i gejsze za ideał kobiecego piękna.
Bonsai
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz